
Hepimiz gün içerisinde akıllı telefonların ve teknoloji dünyasının bize sunduğu uygulamalar ile beraber içerik ve mesajlarla haşır neşir haldeyiz. Aslında haşır neşirden de öte bir duruma gelmiş vaziyetteyiz. Bu uygulamalar bizimle bütünleşmiş ve günlük rutinimizde olmazsa olmaz bir konuma yerleşmiş durumdadır.
Adeta sosyal medya içerisinde yaşayan, her anı fotoğraf veya videolarla paylaşarak yaşayan büyük bir kitle bulunmaktadır. Sosyal medyada sıkça paylaşım yapan kişilerin, hiç bir şey yokken aniden yok olduğunu görmekteyiz. Bazen de sosyal medya veya diğer iletişim araçlarından gelen çevrimiçi iletişim akışı bir anda kesilmektedir. Yani bu mecralarda çok sık iletişim kurduğunuz biri, aniden mesajlarınıza geri dönüş yapmayabilmektedir. İşte bu ve benzeri durumlarda, yani birisi başka biriyle tüm çevrimiçi iletişimini hiçbir açıklama belirtmeden kesmesi, ghosting (gölgeleme) olarak tanımlanmaktadır. Sosyal medya veya günlük hayat içerisinde de görülen örnekleri bulunmakla beraber; daha çok Tinder, Bumble ve benzeri uygulamalarda daha yaygın olarak görünmektedir. Elbette dünyanın yaşadığı pandemi süreci daha fazla insanı çevrimiçi hale getirdiğinden, gölgeleme şimdi her zamankinden daha fazla karşımıza çıkmaktadır.
Yapılan bazı araştırmalarda gölgeleme nedenleri araştırılmıştır. Bir ilişki anlamında gölgeleme yapanlar karşı tarafa bunu doğrudan söylemek yerine, gölgeleme yaparak yokmuş gibi davranmayı seçmektedir. Kimileri de sanal mecralardan tanıştıkları kişilere güvenlik endişeleri nedeniyle gölgeleme yapmaktadır. Bu durum daha çok bireylerde “toksik” veya “hoş olmayan” durumlar oluşturacağı kaygısından oluşmaktadır.
Birini gölgelemenin en ilginç nedenlerinden biri, o kişinin duygularını korumak olarak karşımıza çıkmaktadır. Açıkça reddedilmenin oluşturabileceği incinmiş duygulardansa gölgeleme yolu tercih edilebilmektedir. Öyle ki; düşündüğümüz zaman birini doğrudan reddetmek yerine veya seninle sohbet etmek istemiyorum demek yerine gölgeleme yaparak daha kibar bir şekilde geri çevirebiliriz.
Sonuç olarak hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde ve zamanlarda gölgeleme yapmış veya bununla karşılaşmış olabiliriz. Sosyal medya kullanıcılarının, ünlü fenomenlerin bir anda kaybolması, hesabını askıya alması aslında bir anlamda gölgeleme olarak karşımıza çıkabilmektedir. İnsanın o anki sosyal durumu veya hayatındaki gelişmeler bu durumlara sebebiyet verebilmektedir. Birçok başka nedeni de olabilir. Bana sorarsanız -sanal ortamda tanıştığınız kişileri ayrı tutarak- hayatınızdaki insanlara gölgeleme yapmadan iletişim kanallarını açık bir şekilde kullanmak, çevrenizle geliştireceğiniz ilişkilerin daha etkin olmasını sağlayacaktır.